понеделник, 25 октомври 2010 г.

Договор на лизинг

Договор на лизинг е много важно да се знае и разбира от повечето хора решили да ползват лизинг. С прости думи договор на лизинг е юридически подплатен документ, от който следват права и задължения. Договор на лизинг е възможност да получите желаната от вас придобивка срещу месечна вноска. Първото и най-важно нещо което предлагат при договор на лизинг е лихвения %, а след това дали той ще се променя във времето до изтичане на договор на лизинг. Независимо за какво е предложен договор на лизинг, за покупка на кола или друга услуга, то той си има две страни – лизингодател и лизингополучател. Договор на лизинг е финансов заем и като такъв се обезпечава от лизингополучателя и съответно той трябва добре да вникне в съдържанието на договор на лизинг.

При договор на лизинг трябва да се внимава и за стойността на застраховката, защото тя е в полза на лизингодателя и от нея зависи вашата месечна вноска. И двете страни се задължават да изпълняват клаузите на договор на лизинг, а също могат да бъдат партньори срещу трета страна в правни дела.

Могат да прекратяват договор на лизинг едностранно, ако не са доволни от условията. Лизингодателят прекратява договор на лизинг и поема разликата , а когато лизингополучателя прекратява договор на лизинг то трябва да компенсира лизингодателя.

Важно е да се знае при договор на лизинг, че самата покупка – движима или недвижама е обезпечението на заема и за това се прави застраховка. Когато един договор на лизинг се разтрогне, а ответната страна е недоволна от настъпилата промяна може да заведе граждански иск. Тогава участва и застрахователното дружество направило застраховката, а това е дълга процедура и в повечето случаи губещ е лизингополучателя. Договор на лизинг е прекрасна оферта за хора с юридически и финансови познания. Полезната информация при договор на лизинг е, че никой не дава пари даром и да внимава този, който ги взема.

Няма коментари:

Публикуване на коментар