вторник, 26 октомври 2010 г.

Осчетоводяване на лизинг

Осчетоводяване на лизинг е важно най-вече за счетоводители на фирми, занимаващи се с такава дейност. Също и за хора на свободна практика, които им се налага осчетоводяване на лизинг и не на последно място трябва да се знае, че осчетоводяване на лизинг договор е споразумение, при което лизингодателя прехвърля на лизингополучателя всички рискове и изгоди.

Не трябва да се забравя,че осчетоводяване на лизинг е финансова операция, при която се работи с лихви и проценти, а най-лошо е когато трябва да плащате начислени лихви при просрочване. При осчетоводяването на лизинг с такива лихви е неприятно както за счетоводителя на фирмата лизингополучател така и за собственика на тази фирма.

Осчетоводяване на лизинг и най-вече финансово се признава като актив и пасив в счетоводния баланс, приемопредавателен протокол за стойността на стоката по договор на лизинг и при осчетоводяне на лизинг непременно лихвата за целия срок на лизинга. Осчетоводяване на лизинг без начисляване на амортизация на стоката е невъзможно , оттук и различните лихви всеки месец.

Осчетоводяване на лизинг е задължително да се знае, че при лизингополучателя, активът придобит по финансов лизинг се признават минимални лизингови плащания по сегашната стойност на стоката. МСС17 – Лизинг е важен да се разбира от всички при осчетоводяване на лизинг, защото при неверно съдържание на финансов документ сте подсъдим.

Осчетоводяване на лизинг не се препоръчва по национален счетоводен стандарт най–вече за фирми с международно участие. Осчетоводяване на лизинг е сериозна тема за дискусия и не е срамно за професионалиста да пита когато не знае, а пък знаещия да обясни как се прави осчетоводяване на лизинг. В 21 век всичко се променя и осчетоводяване на лизинг търпи обновление ежечасно, но понеже някои не търпят да ги поучават могат да изпаднат в графата на аутсайдери.

Няма коментари:

Публикуване на коментар