четвъртък, 24 март 2011 г.

Счетоводно отчитане на лизинг

Счетоводно отчитане на лизинг е нужно най-вече за юридически лица и фирми. В интернет има реклами за счетоводно отчитане на лизинг на много фирми, а вие преценете кого да наемете. Счетоводно отчитане на лизинг за малки фирми или физически лица е непознато за много от вас и ние ще ви запознаем с някои аспекти на финансов и оперативен лизинг. За счетоводно отчитане на лизинг най-важен е договорът, по който се финансира дадена покупка, и правата и задълженията на лизингодателя и лизингополучателя.

В България е разпространен финансовия лизинг и счетоводно отчитане на лизинг е новост за много българи, но с прости думи това е финансов заем, за който трябва да плащате месечни вноски. При счетоводно отчитане на лизинг е важен размерът на лизинговата месечна вноска и срокът на погасяване на финансовия лизинг, да се начислява амортизация на обекта и разход за бъдещи периоди.

Счетоводно отчитане на лизинг трябва добре да познава НСС17 за да впише извършените от лизингополучателя разходи като комисионни такси, и други такси по финансовия лизинг. Счетоводно отчитане на лизинг е възможност да използвате практично много от клаузите в подписания от вас договор, а когато месечната лихва e до размера на законната лихва се счита за освободена доставка и не се облага с ДДС.

Счетоводно отчитане на лизинг е задължително и при оперативния лизинг, но трябва да знаем какви са условията при тази финансова операция, а тя не е много популярна в нашето счетоводно дело. Счетоводно отчитане на лизинг е за специалисти, а останалите които четат тези редове трябва поне да се научат да формулират правилно свойте изисквания. В България всеки е специалист по всичко и е крайно време да си научим мястото, а счетоводно отчитане на лизинг не е област за реализация на лаици.

Прочитането на някоя статия не може да ни научи всичко за счетоводно отчитане на лизинг, но пък може да ни отвори очите за някоя реализация извън счетоводно отчитане на лизинг.

Няма коментари:

Публикуване на коментар